0.020
ssta73 ssta73 Δευ. 27 Οκτ. 2008 13:28 1 views 2 σχόλια

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ: Μαθήματα κραχ, 79 χρόνια μετά

“Δωρεάν” μαθήματα, με δραματικό περιεχόμενο, καλείται να διδάξει η φετινή μαύρη επέτειος των 79 ετών από το μεγάλο κραχ του 1929. Στις 29 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 79 χρόνια από τη Μαύρη Τρίτη που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, προλείανε το δρόμο για τη μεγάλη ύφεση και σημάδεψε τη σύγχρονη χρηματιστηριακή ιστορία.

Φέτος υπό τη σκιά της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και επεκτάθηκε σύντομα πέρα από τα αμερικανικά σύνορα, η επέτειος αυτή γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Αν και κάποιοι αναλυτές βρίσκουν πολλές ομοιότητες με τη σημερινή κρίση, οι πιο ψύχραιμοι σπεύδουν να υπογραμμίσουν ως βασική διαφορά την άμεση, συντονισμένη και υγιή αντίδραση κυβερνήσεων, οικονομικών αρχών και κεντρικών τραπεζών, ώστε να μη γονατίσει το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα. Η τρέχουσα κρίση βέβαια είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, με τις συνέπειές της, όπως προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι, να αναμένονται δραματικότερες από το επόμενο έτος, όταν ο κουρνιαχτός κατακαθίσει και περάσει στην πραγματική οικονομία.
Τα βασικά μαθήματα που δίδαξε η κρίση του 1929 είναι σύμφωνα με τους αναλυτές πως οι χρηματοοικονομικές αγορές, οι τράπεζες και η πραγματική οικονομία διασυνδέονται, γι’ αυτό και τα προβλήματα στον έναν τομέα μπορούν πολύ εύκολα να εξαπλωθούν και στους άλλους. Την ίδια στιγμή η άμεση και δυναμική κυβερνητική παρέμβαση, για να εκτονωθούν οι πιέσεις στην οικονομία, είναι ζωτική κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικής κρίσης. Η αργή και πιθανότατα λανθασμένη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης και των κεντρικών τραπεζών στην κρίση του 1929 έκανε την ύφεση που ακολούθησε ακόμη πιο σοβαρή κι αντί να σβήσει τη φωτιά έριξε κι άλλο λάδι.

ΤΟ ΚΡΑΧ ΤΟΥ 1929
Οι διαστάσεις του κραχ του 1929, το οποίο τόσο πολύ έχει μνημονευτεί όλο τον τελευταίο καιρό, ήταν τόσο μεγάλες, που ο Dow Jones χρειάστηκε 25 χρόνια, για να επανέλθει στις προηγούμενες δόξες του. Η εβδομάδα που άρχισε τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου έμελλε να κλονίσει τις δομές του χρηματιστηριακού συστήματος. Οι επενδυτές αναζητούσαν τις εξόδους κινδύνου, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 13%. Η επόμενη μέρα όμως έδωσε το τελειωτικό χτύπημα. Τη λεγόμενη Μαύρη Τρίτη, στις 29 Οκτωβρίου, 16,4 εκατομμύρια μετοχές άλλαξαν χέρια, ρεκόρ που καταρρίφθηκε 40 χρόνια αργότερα. Οι απώλειες έφτασαν το 12% και 14 δισ. δολ. χρηματιστηριακής αξίας εξανεμίστηκαν, αυξάνοντας τις απώλειες της εβδομάδας σε 30 δισ. δολ.
Η δεκαετία του ’20 ήταν μία περίοδος μεγάλης ευημερίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η έντονη εκβιομηχάνιση και η εμφάνιση νέων τεχνολογιών άρχισαν να δημιουργούν σημαντικές προοπτικές. Η οικονομία άρχισε να επωφελείται από τις νέες πρακτικές, που άλλαζαν την καθημερινότητα των ανθρώπων προς το καλύτερο. Με τον Dow Jones να ακολουθεί ανοδική πορεία, μέσα στο γενικότερο κλίμα ευφορίας, πολλοί επενδυτές θεώρησαν έξυπνη επιλογή τις μετοχές. Άλλωστε οι μετοχές θεωρούνταν εξαιρετικά ασφαλείς από πολλούς οικονομολόγους χάρη στη δυναμική οικονομική άνθιση της χώρας. Από το 1921 έως το 1929 ο Dow Jones εκτινάχθηκε από τις 60 στις 400 μονάδες. Εκατομμυριούχοι άρχισαν να δημιουργούνται από τη μια στιγμή στην άλλη. Σύντομα η επένδυση στο χρηματιστήριο έγινε χόμπι για τους Αμερικανούς. Οι επενδυτές υποθήκευαν τα σπίτια τους και επένδυαν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής. Ελάχιστοι μελετούσαν τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών όπου επένδυαν. Χιλιάδες επιχειρήσεις αμφιβόλου προελεύσεως δημιουργήθηκαν, για να “παγιδεύσουν” αφελείς επενδυτές. Στο χρηματιστηριακό παιχνίδι αμέτοχες δεν έμειναν οι τράπεζες, η έκθεση των οποίων φάνηκε, όταν οι μετοχές μετατράπηκαν σε χαρτιά χωρίς καμία αξία. Τα χρήματα των καταθετών έγιναν αέρας και ο φόβος έφερε μαζικές αναλήψεις, πανικό, αυτοκτονίες, βουτιές από τα κτίρια. Περίπου 140 δισ. δολ. καταθέσεων έγιναν αέρας και 10.000 τράπεζες έβαλαν λουκέτο.
Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που απεικόνιζαν την ανέχεια στα πρόσωπα των ανθρώπων, τους επιχειρηματίες που πουλούσαν μολύβια και μήλα στις γωνιές των δρόμων, φτάνοντας ένα βήμα από την επαιτεία, είναι τα απομεινάρια μιας καταλυτικής για την αμερικανική και διεθνή οικονομία περιόδου. Η ύφεση έφερε μαζί της ανεργία και 13 εκατομμύρια άτομα βρέθηκαν στο δρόμο.

ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Ακόμη και ο ψύχραιμος Άλαν Γκρίνσπαν, ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), λύγισε την εβδομάδα που πέρασε μπροστά στις διαστάσεις της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία τον ανάγκασε μάλιστα να παραδεχτεί ότι φέρει μέρος της ευθύνης. “Η κρίση εξελίχθηκε σε κάτι πολύ ευρύτερο από ό,τι θα μπορούσα να έχω φανταστεί. Είμαι σοκαρισμένος”, σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας ενώπιον Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Αν και ο Γκρίνσπαν θεωρείται ως ένας από τους πλέον σημαντικούς κεντρικούς τραπεζίτες της αμερικανικής ιστορίας, η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων στα τελευταία χρόνια του στη Fed θεωρήθηκε η αρχή της στεγαστικής φούσκας, που οδήγησε στη σημερινή χρηματοοικονομική κρίση. Η δε θέση του υπέρ της περιορισμένης “αστυνόμευσης” των χρηματοοικονομικών αγορών αμφισβητήθηκε έντονα, όταν ξέσπασε η κρίση.
Την εβδομάδα που πέρασε η χρηματοοικονομική δίνη άρχισε να εξαπλώνεται πέρα από τον τραπεζικό τομέα, με τις εταιρείες Sony και Amazon.com να αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις για τα οικονομικά τους μεγέθη ενόψει της μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης.
Δύσκολες ήταν οι τελευταίες ημέρες και για το ευρώ και την αγγλική λίρα, που εν μέσω προσδοκιών για νέες μειώσεις των επιτοκίων τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από την Τράπεζα της Αγγλίας καταβαραθρώθηκαν έναντι του δολαρίου, το οποίο με τη σειρά του ενισχύθηκε από τον επαναπατρισμό αμερικανικών κεφαλαίων. Για του λόγου το αληθές, το μεν ευρώ έπεσε σε χαμηλά διετίας, ενώ η λίρα σε χαμηλά πενταετίας.
Τα διεθνή χρηματιστήρια αναζήτησαν, μάταια όπως αποδείχθηκε, το δρόμο για μία άνοδο διαρκείας, ενώ ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μειώσει την πετρελαϊκή παραγωγή κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, σε μία προσπάθεια να τονώσει τις τιμές. Η τιμή του μαύρου χρυσού έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαέξι μηνών εξαιτίας των φόβων ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο
από SOS 2008-10-27 16:10
ΠΡΟΣΟΧΗ:::::: ΣΟΣ

ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΚΑΤΕΒΑΖΕΤΑΙ ΑΡΧΕΙΑ , ΔΗΛΑΔΗ ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ , ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ..... ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕς ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟ ΙΡ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ..... ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΙΑΣΤΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΤΟΜΑ.....


ΣΟΣ

 
από s 2008-10-29 13:09
Ο επικεφαλής Αρχιτέκτονας Λογισμικού της Microsoft, Ρέι Όζι, κατά την παρουσίαση του Azure
Λος Αντζελες

Μία νέα γενιά υπηρεσιών που βασίζονται στην ιδέα του «υπολογιστικού νέφους» παρουσίασε η Microsoft με σκοπό μελλοντικά οι χρήστες να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους από όπου και αν βρίσκονται.

Η παρουσίαση της πλατφόρμας, που ονομάζεται Microsoft Azure, έγινε σε συνέδριο προγραμματιστών στο Λος Αντζελες.

Όπως διευκρίνισαν οι παράγοντες της εταιρείας λογισμικού, το Azure θα είναι διαθέσιμο στα επόμενα χρόνια, μαζί με την επόμενη έκδοση των Windows, γνωστά σαν Windows 7.

Με τη τεχνολογία του Azure οι προγραμματιστές θα μπορούν να δημιουργούν εφαρμογές που θα εκτελούνται στο Ίντερνετ και όχι στον υπολογιστή του κάθε χρήστη. Παράλληλα και τα δεδομένα των χρηστών –κείμενα, εικόνες, ηλεκτρονικά μηνύματα- θα αποθηκεύονται σε μεγάλους διακομιστές για να είναι και αυτά διαθέσιμα από παντού.

Οι υπηρεσίες υπολογστικού νέφους (cloud computing) είναι ένα από τα νέα πεδία ανταγωνισμού ανάμεσα σε μεγάλες εταιρείες, όπως η Google και η Amazon, που κινούνται να λάβουν πλεονεκτική θέση σε έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο.

Η Microsoft βλέπει μάλιστα τις υπηρεσίες νέφους σαν μία μεγάλη στροφή στη δραστηριότητά της. Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, οι αντίπαλοί της Microsoft, από την πλευρά τους, δεν αισθάνονται ότι απειλούνται από την είσοδο της εταιρείας σε αυτό το χώρο.

Newsroom ΔΟΛ